tisdag 12 februari 2013

LCHF-semlor

 

LCHF-semlor utan vanligt mjölIdag är det fettisdagen, vi ska äta något gott innan fastan startar om man är inne i kyrkoårets tradition. Själv har jag mest haft en semlatradition :) I år ska jag premiäräta semlor utan gluten och socker. Men med grädde. Hur gör du?
 
Här är ett recept på LCHF-vänliga semlor.
De går att baka på mandelmjöl eller kokosmjöl beroende på vad du har hemma.
Kokosmjölet binder mycket mer vätska än mandelmjölet – därför är det mindre mängd
  • 3 stora ägg
  • 50 gram smält smö
  • 1 dl vispgrädde
  • ca 2 dl mandelmjöl eller malen mandel ELLER 0,5 dl kokosmjöl
  • 2 msk fiberhusk
  • 1 tsk kardemumma
  • 2 tsk bakpulver
  • Sötningsmedel (om man vill): 2-3 msk sukrin eller om man föredrar något annat sötningsmedel
Vispa äggen. Blanda i grädde och smält smör. Blanda mandelmjölet/kokosmjölet med fiberhusk, kardemumma, ev sötningsmedel och bakpulver i en skål. Rör ned i äggblandningen och låt stå ca 10 minuter så att blandningen sväller och blir ganska fast. Klicka i smeten i 6 stora muffinsformar och grädda i 175 grader 20-25 minuter. Smeten är ganska kletig så ett tips är att använda en blöt sked för att jämna till den i formarna
  • ca 100 gram mandelmjöl eller malen mandel
  • 1 äggvita
  • 1-2 msk sukrin eller annat sötningsmedel efter smak
  • 1-2 msk vispgrädde
Blanda mandelmjöl, äggvita, sukrin och vispgrädde till lagom konsistens. Blanda i mer vispgrädde om mandelmassan blir för torr.Skär av toppen på semlorna och gröp ur en grop i nederdelen som du fyller med mandelmassan. Spritsa på så mycket vispad grädde du vill ha och lägg på locket. Om man vill kan man pudra över lite sukrin-florsocker på toppen.
Smaklig spis!

 

2 kommentarer:

  1. Jag hoppar över semlan,jag saknar inte den så mycket!!

    Ha en bra kväll!!
    Kram Lotta

    SvaraRadera
  2. Egentligen inte jag heller visade det sig... Det är mest en tankevurpa tror jag. Att jag minsann inte ska vara utan något :) Men egentligen har jag lämnat en hel del som jag tidigare tyckt varit så gott. Förändring! Kram

    SvaraRadera