onsdag 6 november 2013

Udda andningsmönster?

Apropå andning och löpning. Ramlade över det här: En studie från University of Utah visade att den största stresspåverkan av löpande uppstår när en utsträckt fot sammanfaller med början av en utandning. När foten träffar marken, är styrkan av miljöpåverkan cirka 2 - 3 gånger din kroppsvikt. Om din utandning påbörjas varje gång din vänstra fot träffar marken, medför det störst stresspåverkan på vänster sida av kroppen. Vi har en tendens att alltid välja en sida framför den andra i kroppen och vid vissa rörelser. En tänkbar lösning är att experimentera med sitt andningsmönster. Experimentera med udda andningsmönster, så varje foten träffar marken lika många gånger på andas.

3:2 mönster (inhalera på 3 steg, andas ut på 2)
2:1 (andas in 2 steg, andas ut 1)
 

Det kanske är rena snömoset för den som är van joggare eller löpare eller sprinter. För mig känns det onekligen spännande som joggar smålätt och kort stund. Men ändå med munnen stängd.
 

2 kommentarer:

  1. Dethär har jag också läst om. Samma studie (eller kanske det finns flera?) säger att vi är mer skadebenägna på den sida vi landar på utandningen - summasummarum kan det vara en (av ev. flera) orsaker till att en del drabbas av löparknä eller andra specifikt uttalade löpskador utan någon egentlig orsak. Eller ja, man har ju ibland svårt att spåra orsak och verkan till en del skador.
    Intressant onekligen!

    Jag tänker på det ibland och har ju mitt kundalinimantra som jag "springer med" stundtals Sat Nam Wahe Guru i takt med löpsteget - och jag varierar med på vilken fot vilken del av mantrat landar så att säga. I förlängningen gör det att jag andas olika från gång till gång. Jag sportar inte alltid med detta, men ibland, och tror att det gör skillnad. Nånstans.

    SvaraRadera
  2. Åh va spännande! Förstod att du redan hade hört om det hela :)

    SvaraRadera